Ostravská univerzita používá na svých webových stránkách soubory cookies i další analytické nástroje. Rozumím

OU > Věda a umělecká činnost > Projekty a granty

Ostravská univerzita

Projekty a granty

Rozvojové projekty
Projekty územně správních celků
Specifický VŠ výzkum
Operační programy
Projekty mezinárodní spolupráce
Kontakty pro vědu, rozvoj a transfer technologií


Databáze všech projektů a grantů od roku 2010




Nutriční hodnocení obilovin, pseudoobilovin, luštěnin a výrobků z těchto potravin a jejich využití v bezlepkové stravě
Id projektuSGS06/LF/2019-2020
Hlavní řešitelMgr. Karin Petřeková, Ph.D.
Období1/2019 - 12/2020
PoskytovatelSpecifický VŠ výzkum
Stavukončený
AnotaceObiloviny, pseudoobiloviny a luštěniny se pro své pozitivní nutriční vlastnosti velmi doporučují k pravidelné konzumaci v souladu s pravidly správného stravování. Přesto se při jejich využívání setkáváme s mnohými mýty a nesprávnými postupy. Proto jsme se rozhodli vytvořit, charakterizovat po nutriční stránce a prakticky ověřit soubor receptur přípravy pokrmů z těchto potravin včetně jejich klíčených verzí. Potravinářský průmysl využívá obiloviny, pseudoobiloviny a luštěniny včetně jejich klíčených verzí k výrobě řady produktů racionální výživy. Mezi významnými polotovary těchto potravin jsou mouky, kaše, cereálie, vločky, lupínky apod. Některé druhy obilovin a luštěnin se využívají ve výživě pacientů s celiakií anebo jinými potravinovými alergiemi.
facebook
instagram
youtube
twitter
linked in
soundcloud
rss
social hub