Kubický nitrid boru - CBN

 

CBN - kubický nitrid boru - je zvlašť tvrdý řzný materiá, jehož tvrdost překonává již jen diamant. CBN má vynikající výkonnost; vykazuje mimořádnou tvrdost, vysokou tvrdost za tepla i při extremních teplotách (2000 °C), velkou odolnost proti abrazivnímu opotřebení a při obrábění má vždy dobrou chemickou stabilitu. CBN je relativně křehký; je houževnatější a tvrdší než keramika, ale nemá tak dobrou tepelnou a chemickou odolnost. Přes svou vysokou cenu našel uplatnění při soustružení kalených součástí, které se dosud brousily.

Ocelové výkovky, kalená ocel a litina, povrchově kalené obrobky, slinované materiály na bázi kobaltu a železa a žárovzdorné slitiny patří do oblasti obrábění nástroji CBN.

CBN se vyrábí při vysokých teplotách a tlacích, jejich působením se dosáhne spojení kubických krystalů bóru s keramickým nebo kovovým pojivem. Neuspořádané částice tvoří velmi hustou polykrystalickou strukturu. Krystal CBN je velmi podobný krystalu syntetického diamnatu. Vlastnosti řezného materiálu CBN můžeme obměňovat změnou velikosti krystalu, obsahu a druhu pojiva, s cílem získat různé varianty tohoto řezného materiálu. Nízký obsah CBN v kombinaci s keramickým pojivem vytváří větší odolnost proti opotřebení a chemickou stabilitu, takže tento druh řezného materiálu je pak zvlášť vhodný k obrábění tvrdých ocelových součástek. VYsoký obsah CBN zajišťuje větší houževnatost a je vhodný v první řadě pro obrábění tvrdých druhů slitin a žárovzdorných slitin.

Má-li řezný materiál CBN keramickou vazbu, získává lepší chemickou stabilitu a odolnost proti opotřebení, má však menší houževnatost. Připájením materiálu CBN na destičku ze slinutého karbidu získáváme houževnatou podporu relativně křehkého břitu.

CBN by měl být zásadně používán pro obrábění materiálů o tvrdosti nad 48 HRC. Jsou-li obrobky příliš měkké, musíme počítat s mimořádně velkým opotřebením břitu - čím tvrdší je materiál, tím menší je opotřebení břitu nastroje. S břity CBN lze dosáhnout vynikající kvality obráběného povrchu, která tak ze soustružení činí zajímavou alternativu k obrábění broušením.