Cermety

 

Cermet je název pro tvrdý řezný materiál obsahující tvrdé částiceTiC, TiN, TiCN a další v kovovém (Ni, Mo, Co) pojivu, vyrobený obdobně jako slinuté karbidy práškovou metalurgií. Název zahrnuje počáteční písmena slovního spojení CERamic/METal použitý pro označení keramických částic v kovovém pojivu. První cermety byly tvořeny karbidem titanu v Ni, Mo pojivu a nazývaly se většinou bezwolframové slinuté karbidy. Uvedený název se stal nepřesný v 70. letech, kdy byl tento druh karbidů obohacen dalšími tvrdými částicemi - nitridy a karbonitridy.

Cermety disponují velmi dobrou odolností proti opotřebení čela i hřbetu břitu, vysokou pevností za tepla a chemickou stabilitou. Oproti slinutým karbidům vykazují menší houževnatost a odolnost proti teplotnímu rázu. Jemnozrnné typy, např. TiC - TiN - Ni, Mo, jsou vhodné i pro frézovací nástroje v ISO rozsahu do P30 a M25. Vývoj cermetů je velmi intnzivní a lze očekávat jejich postupné rozšiřování do stávajících aplikačních oblastí slinutých karbidů a keramiky. Stávající cermety jsou vhodné pro jemné obrábění a dokončování ocelí a ocelolitin (obr. 1) a do určité míry i litin. Nejširší použití doznaly cermety v Japonsku, asi 25 až 30% objemu spotřeby všech tvrdých řezných materiálů.

Tvarový sortiment cermetových řezných destiček a jiných elementů je obdobný jako u slinutých karbidů, destičky jsou ale většinou dostupné v přesnějším provedení. V posledních letech je možno získat broušené tyčové polotovary např.(Tizit Plansee), umožňující malosériovou výrobu speciálních břitových destiček i osových nástrojů.

Pozoruhodnou tržní novinku představují cermety s postupnou změnou vlastností od houževnatého jádra do tvrdé podpovrchové vrstvy, získanou speciálním procesem slinování. Taková kombinace poskytuje otěruvzdorný a zároveň houževnatý a spolehlivý cermet, vhodný pro jemné obrábění vysokými řeznými rychlostmi.

Cermety se vyskytují také v povlakované formě. Povlakují se převážně metodami PVD, zaručujícími ostrý a houževnatý břit. Dovolují zvýšit řeznou rychlost nebo trvanlivost břitu. Při obrábění ocelí vykazují velmi dobrou odolnost proti opotřebení a tvorbě nárůstku.