Koník soustruhu SU18/2000A

 

Schéma koníku

Koník soustruhu podpírá dlouhé obrobky. V jeho hrotové objímce je vsazen upínací hrot. Lze v ní upínat i vrtáky, výstružníky a jiné řezné nástroje potřebné k obrábění děr. Koníku se rovněž používá při soustružení dlouhých táhlých kuželových částí obrobku.

Základní částí koníku je litinové těleso 1, které leží na spodní desce koníku 2. Na této desce lze těleso koníku v jistých mezích příčně posouvat šroubem 3. Spodní deska koníku je uložena na vnitřním vedení lože, po němž se posouvá. V pracovní poloze se koník zajišťuje třmenem 4. Pootočením páky 5 se pootočí hřídelík 6. Jeho výstředný čep zdvihne objímku 7 se šroubem 8 a zespodu přitiskne třmen na vedení lože.

Ve válcové dutině tělesa koníku se posouvá hrotová objímka 9, v jejiž přední části je kuželová dutina pro upevnění upínacího hrotu 10, popř. vrtacích nástrojů. Posouvání hrotové objímky se dosáhne otáčením ručního kolečka 11 a posuvového šroubu 12 hrotové objímky v matici 13, která je upevněna k tělese koníku. Posuvový šroub 12 je otočně uložen v zadní části hrotové objímky a podélně se s ní posouvá. Proti otáčení je hrotová objímka zajištěna tělesem matice 13, která prochází podélným vybráním ve spodní části hrotové objímky.

V žádné poloze se hrotová objímka zajistí pákou 14. Tato páka je spojena šroubem. Jejím pootočením se přitisknou dvě pouzdra 15 k válcovému povrchu hrotové objímky 9, a tím ji zajistí proti posunutí.

Aby bylo možno vyjmout upínací hrot z hrotové objímky, je na posuvovém šroubu 12 volně nasunuta trubka 16 se dnem, která se opírá o matici 13. Narazí-li upínací hrot při posuzování hrotové objímky do tělesa koníku na čelní stěnu osazeného konce trubky, vytlačí se z hrotové objímky ven.

Koníky jiných soustruhů se od popisovaného koníku mohou konstrukčně lišit.